Ciała wyciągowe

3 Views Comment Off

Ciała wyciągowe obecne są też w warzywach, ale substancje te mają tu inny charakter niż w mięsie. Stwierdzić trzeba, że wiele ludzkich zwyczajów żywieniowych wywodzi się właśnie z podświadomego poszukiwania w pokarmach tych podniecających związków chemicznych, których znaczenie i wpływ na ustrój nie są jeszcze w pełni zbadane. Rozpowszechnione mniemanie, że tzw. mięso białe i drób są zdrowsze niż mięso ciemne, nie ma żadnego naukowego uzasadnienia. To, co powiedziano o mięsie, odnosi się również i do ryb. Morskie ryby o tyle są zdrowsze, że zawierają więcej różnorodnych soli, a tłuszcze rybne przeciwdziałają miażdżycy. Ryby należy jadać 1?2 razy tygodniowo. Przejdźmy do mleka. Wiemy już, że jest to produkt ?całościowy” bardzo cenny. Nie zawiera on tylko żelaza . Litr mleka dostarcza około 35 g najlepszego białka zwierzęcego. 20?30 g tłuszczu i około 40?50 g cukru mlecznego, który hamuje gnicie jelitowe. Mleko jest głównym źródłem wapnia, tak ważnego dla kości i zębów. Skład mleka w wysokim stopniu zależy, od paszy krów, najkorzystniejszy jest wiosną i latem, gdy krowy idą na pastwiska.

In : Blog

About the author

Archiwa