Zbuduj masę i bądź męski

491 Views Comment Off

Nikomu nie trzeba chyba tłumaczyć, że męskie ciało ocenia się ze względu na jego muskulaturę. Każdy mężczyzna więc, któremu zależy na naprawdę dobrym ciele, podziwie społecznym oraz, co równie ważne, powodzeniu u kobiet, musi się nastawić na walkę ze swoim ciałem i na to, że aby udowodnić, że jest męski, będzie musiał się zatroszczyć o swoją muskulaturę i zrobić naprawdę wiele, by osiągnąć naprawdę doskonałe efekty, które go zadowolą. Tylko w ten sposób ma szansę na poprawę swojego wyglądu i na przyciągnięcie uwagi przeciwnej płci. Jak więc wypracować sobie piękne mięśnie? Podstawą, co powinien wiedzieć każdy początkujący kulturysta, jest zazwyczaj zwiększenie masy ciała. Szczupli mężczyźni, którzy nie mają zbyt dużo tłuszczu, ani mięśni nie będą mieli przy samych ćwiczeniach, z czego stworzyć sobie mięśni, które w dziewięćdziesięciu procentach składają się z białka. Podstawą jest więc to, by przytyć i dać sobie materiał budulcowy na późniejsze ćwiczenia mające wyrzeźbić mięśnie. Warto też zauważyć, jak istotne jest tak naprawdę to, jaki trening i odżywianie dobierzemy sobie. Tak naprawdę, najlepiej skorzystać z pomocy trenera, czy też kolegów, którzy w kulturystyce siedzą nieco dłużej, ponieważ z ich pomocą szansa na zbudowanie sobie ciekawej sylwetki jest całkiem spora, a możliwości, które będziemy mieć są większe. Na początek ćwiczenia na siłowni powinny być spokojne i wyważone. Musimy pamiętać, że pracując nad jedną partią ciała możemy tylko podczas jednego treningu, a potem trzeba sobie bezwzględnie zrobić co najmniej 48 godzin przerwy. Jak to wygląda w praktyce? Trzeba po prostu zróżnicować sobie trening i wybrać ćwiczenia na różne partie wykonywane każdego dnia inne. I to wszystko koniecznie trzeba połączyć z właściwie dobranymi posiłkami, które zwiększą masę mięśniową. Muszą to być głównie posiłki węglowodanowe, które dostarczą nam energii – szczególnie przed treningiem i zaraz po nim, a także białkowe – szczególnie na wieczór, aby mięśnie miały masę budulcową.

About the author

Archiwa