Owies i zdrowie

5 Views Comment Off

Owies to jedno z najcenniejszych dla zdrowia zbóż znanych już od wielu tysięcy lat a zawierający wyjątkowo bogatą kombinację składników odżywczych: wapń, żelazo, jod, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę E i łatwo przyswajalne proteiny i tłuszcze. Badania wykazują, że regularne spożywanie przetworów owsianych obniża poziom ?złego? cholesterolu, ma działanie moczopędne, uspokajające, wzmacnia odporność i układ nerwowy i wspaniale oddziałowuje na pracę serca. W jego skład wchodzą duże ilości błonnika, który ma działanie śluzotwórcze i pęczniejące, co ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Błonnik ten prawie w niezmienionej formie przechodzi przez cały układ pokarmowy a ż do jelita grubego, przez co staje się doskonałym ?wymiataczem złogów?, ale i dla jelita cienkiego robi dobrą robotę, gdyż poprawia jego pracę, dział żółciopędnie i przeciwnowotworowo.
Owies polecany jest także dla diabetyków, gdyż zawarte w nim cukry wchłaniane są stopniowo, przez co nie rośnie gwałtownie poziom glukozy we krwi. Wprowadzenie produktów z owsa do codziennej diety zwiększa zarówno fizyczną jak i umysłową sprawność?

In : Blog

About the author

Archiwa