Adaptacja

5 Views Comment Off

rp_lekarz16.jpgDoskonalenie genetycznej wartości zwierząt wiąże się ze zjawiskiem migracji ? jedne zwierzęta są sprzedawane do obcych stad, inne kupowane dla polepszenia własnych. Dokładność, w sensie powtarzalności, wyników oceny tych zwierząt odzwierciedlających ich wartość hodowlaną, zależy między innymi od ich zdolności adaptacyjnych i aklimatyzacyjnych. Adaptacja, czyli przystosowywanie się organizmów do zmienionych elementów środowiska zewnętrznego, w którym, bytują, jest okresem wstępnym aklimatyzacji. To przystosowywanie wyznaczane jest genotypem i polega na neutralizowaniu niekorzystnych wpływów środowiska przez reakcje fizjologiczne, behawioralne i inne organizmu. W hodowli zwierząt gospodarskich najczęściej dochodzi do głosu adaptacja fizjologiczna. Umożliwia ona zwierzętom przyswajanie nowego pokarmu, dostosowanie się do nowych metod utrzymania i użytkowania. W przyzwyczajaniu się do nowego personelu odgrywają rolę czynniki psychologiczne. Zmiany umożliwiające przystosowanie zwierząt do nowych metod żywienia mogą następować przez wytworzenie nowych układów enzymów trawiennych. Zdaniem Rauszenbacha najbardziej efektywnymi mechanizmami adaptacyjnej plastyczności wyższych ssaków są: dobrze rozwinięte mechanizmy termoregulacji, obecność funkcjonalnych rezerw i rozwój wyższych czynności nerwowych.

In : Blog

About the author

Archiwa