Chrzan jest najbardziej popularny podczas kiszenia ogórków, ale mało kto wie, że ma dobroczynny wpływ na całe nasze zdrowie. W naszym kraju roślina ta rośnie najczęściej w stanie dzikim lub jako roślina ogrodowa. Korzeń chrzanu cieszy się największym zainteresowaniem, ale również liście wykorzystywane są jako przyprawy oraz podczas konserwowania innych warzyw. Olejki eteryczne pozyskiwane z chrzanu mają silne działanie antybiotyczne, więc gdy nasze zdrowie jest zagrożone infekcją, warto sięgnąć po ten naturalny lek. Mimo, że chrzan ma małą wartość odżywczą, poprawia smak niejednej potrawy. Chrzan świetnie się sprawdzi przy dolegliwościach takich jak artretyzm, wystarczy okładać chorobowo zmienione miejsca warstwą świeżo utartego chrzanu. Roślina ta poprawia zdrowie nerek, jest wskazana też przy astmie. Jeśli nasze zdrowie jest osłabione przez niedobór wytwarzanego kwasu solnego, warto sięgnąć po pomoc w postaci chrzanu. Pobudza on łaknienie, uzupełnia niedobory witaminy C oraz schorzenia i stany zapalne wątroby.
Chrzan nie tylko do kiszonek
Ciekawe wpisy:
Jak trenować z kettlebell: Wprowadzenie dla początkujących
Kettlebell to nie tylko moda, to pełnowartościowe i skuteczne narzędzie treningowe. W tym wprowadzeniu dla początkujących pokażemy, jak zacząć trenować z kettlebell i osiągnąć wymarzoną sylwetkę! 💪🏋️♂️ #kettlebell #trening #fitness