Jak zacząć suplementację?

20 Views Comment Off

Wielu niedoświadczonych kulturystów nie wie za bardzo, jak zabrać się za spożywanie suplementów diety, które pomóc by mogły w uzyskaniu odpowiedniej sylwetki oraz rzeźby ciała przy odpowiednich ćwiczenia. I stąd bierze się naprawdę wiele błędów w suplementacji, które mogą mieć dość negatywny wpływ na kształtowanie kaloryfera i innych tego typu kwestii. O czym więc warto pamiętać, stosując różnego rodzaju odżywki i jakie wybrać na początek? Przede wszystkim, warto skorzystać z porady trenera, bądź przyjaciela, który uprawia kulturystykę i dobrze zna się na suplementacji. Od niego warto się dowiedzieć, jakich firm odżywki warto kupować i na co zwracać uwagę w składzie. Podstawową zasadą jest tu brak działania na oślep. Nie można kupować byle jakich odżywek, tylko dlatego, że jest na nich napisane, że zawierają takie składniki, które spowodują szybki przyrost masy mięśniowej. Prawda jest taka, że trzeba wybrać bardzo wyspecjalizowane odżywki, głównie te zawierające keratynę i inne tego typu środki, aby osiągnąć pożądaną sylwetkę. Jeśli więc decydujemy się na suplementację, która stosowana jest niemal przez każdego kulturystę, to wybierzmy odżywki z głową i dawkujmy je sobie w odpowiednich ilościach, ponieważ to także ma znaczenie. Co oczywiste, rozpoczęcie suplementacji musi być spokojne i delikatne. Nie zafundujemy swoim mięśniom „kopa” do wzrostu, jeśli nafaszerujemy się na przykład kilkoma odżywkami naraz. To przynieść może odwrotne efekty. Zaczynajmy więc od małych dawek odżywek, które zawierają głównie proteiny, bo to one pomogą nam zbudować masę i ukształtować ciało do późniejszej pracy nad rozrostem mięśni. Zacznijmy od tych najbardziej podstawowych. Wraz ze zwiększaniem intensywności treningów, będziemy mogli przechodzić też na wyższe poziomy zaawansowania pod kątem odżywek. Do tego jednak daleka droga. Trzeba zacząć od podstaw, przyzwyczaić organizm do suplementacji i powoli wprowadzać sobie dobre odżywki do diety, aby zwiększyć skuteczność budowania muskulatury.

About the author

Archiwa