Hartowanie organizmu – przepis na zdrowie?

29 Views Comment Off

Zapewne większość z nas nie zdaje sobie sprawy jak hartowanie organizmu wpływa na pozytywnie na jego działanie. Eksperci określają to mianem najtańszego i prawdopodobnie najlepszego przepisu na lepsze zdrowie. Czym jednak traktować nasz organizm, by był silniejszy i bardziej odporny? W gruncie rzeczy chodzi o niskie temperatury i poczucie zimna.

Tylko dzięki hartowaniu organizmu w niskich temperaturach możemy wzmocnić nasz układ odpornościowy i zapowiedź wygraną walkę z wirusami czy bakteriami. Tego rodzaju treningi pozwolą nam zachować dobrą kondycję odpornościową nawet w mniej sprzyjających okolicznościach pogodowych. Nie można jednak zapominać, że metodę te powinny stosować wyłącznie osoby zdrowe – chore z pewnością pogłębiły by swoje dolegliwości, mogąc trafić nawet do szpitala. Lista korzyści wynikająca z hartowania naszego organizmu jest z pewnością bardzo długa. Oprócz oczywistego wzmacniania układu odpornościowego, opóźniamy sam proces starzenia oraz zwiększamy wydolność naszego organizmu. Nie są to jednak jedyne zalety, gdyż niskie temperatury mają także dobroczynny wpływa na zachowanie elastyczności skóry. Hartowanie w minusowych temperaturach przyczynia się także do usprawnienia regulacji cieplnej organizmu – co jest niezwykle istotne i ma niebagatelny wpływ na funkcjonowanie naszego ciała. Ciało staje się w ten sposób przyzwyczajone do niskiej temperatury i staje się odporniejsze na działanie szkodliwych czynników wewnętrznych i zewnętrznych.

Ważny jest też sposób hartowania, gdyż na samym początku nie możemy wystawiać się na ekstremalnie niskie temperatury. Powinniśmy to robić stopniowo i z umiarem, tak by już na samym początku nie zachorować. To nic innego jak przyzwyczajenie organizmu do zmieniających się na dworze warunków atmosferycznych. Możemy także spróbować krótkotrwałe przyzwyczaić organizm do chłodu.

About the author

Archiwa